Učitavanje

Projekti

Rotary4Kids in STEM

Tijekom ljetnih mjeseci djeci Vinkovaca i okolice nude se zanimljive aktivnosti iz svijeta digitalnih tehnologija. U organizaciji Udruge Locus, a pod pokroviteljstvom Rotary kluba Vinkovci 1937., tijekom srpnja i kolovoza traju besplatne radionice robotike kao dio aktivnosti projekta Rotary4Kids in STEM.

Nadasve zanimljivi susreti, svakog utorka i četvrtka u učionice Centra znanja, okupljaju djecu uzrasta od 7 do 12 godina.

Ova znatiželjna ekipa ljetne je praznike iskoristila i za istraživanje čudesnog svijeta mehanizama i jednostavnih strojeva, konstruirajući ih, što prema predlošcima, što prema vlastitim zamislima otpuštajući kreativnost da učini svoje. Dotakli su se naravno i programiranja i upravljanja edukacijskih botova u različito simuliranim okruženjima, poznavanja abecede, preko kružnih utrka s preprekama do vreve gradskih prometnica 

pojašnjava njihova druženja dopredsjednik Udruge Locus Tomislav Stepić.

Vrući asfalt i surfanje na mobitelima zamijenili su korisno utrošenim slobodnim vremenom i stvarnim susretima.

„U radionicama se djeca susreću s njima poznatim svijetom Lego kocki, ali u potpuno drugačijoj i puno ozbiljnijoj edukacijskoj izvedbi, koja im pomaže u usvajanju novih znanja iz fizike, matematike, prirode i programiranja, na jedan zanimljiv i dinamičan način. Pored novih znanja i vještina i super korisno provedenog vremena, nikako ne smijemo zaboraviti i stjecanje novih stvarnih prijatelja izvan društvenih mreža

naglasio je Stepić

Iz Locusa ističu kako je cilj ovih radionica svakako već postignut, a to je kvalitetno ispunjeno slobodno vrijeme, posebice u ljetnim mjesecima, kada djeci nisu baš dostupne različite izvannastavne aktivnosti.

Nastojanje ovih dvaju udruga, Rotary kluba Vinkovci i Udruge Locus u povećanju kvalitete življenja i poticanju izvrsnosti među djecom i mladima našeg grada i okolice, dovelo je do jedne lijepe suradnje na zajedničkom projektu „Rotary4Kids in STEM“.

Provedba projekta je započela u lipnju donacijom vrijedne edukacijske opreme Rotarijanaca Udruzi Locus, a nastavio se u srpnju, realizacijom ovih besplatnih ljetnih radionica. No tu projektu nije kraj.

“Početkom nove školske godine 2021./2022. u listopadu se aktivnosti projekta nastavljaju u vidu kontinuiranog cjelogodišnjeg programa izvanškolskih aktivnosti za djecu, „Rotary prvi program“ i „Rotary prvi robot“, najavljuju.

„Rotary prvi program“ i „Rotary prvi robot“, edukacijske su radionice koje će djeci približiti svijet botova i njihovog upravljanja, kao i izgradnju različitih mehanizama i njihovo povezivanje u smislene funkcionalne cjeline, stavljajući pred njih niz izazova, a dosegnutim rješenjima će usvajati nova znanja, vještine i programske alate digitalnog okruženja.

Navedeno će izvoditi nastavnici i inženjeri Locusa koji kroz ovu udrugu djeluju od 2014. godine promičući tzv. digitalna znanja, vještine i nova zanimanja među djecom i mladima od 7 do 19 godina kroz niz zanimljivih cjelogodišnjih aktivnosti poput Robotike, 3D modeliranja i printanja, Razvoja videoigara te Digitalnog crtanja.

S obzirom na to da smo uvelike zakoračili u svijet digitalije, ovi mali-veliki istraživači u korak su s izazovima suvremenih znanja i od malih nogu se kroz igru spremaju za tržište rada koje se okreće novim tehnologijama.

Pročitaj više